donderdag 29 september 2011

Nationale Hypotheek Garantie omlaag

Vanaf volgend jaar kunnen huizenkopers minder hypotheek verwachten van hun bank. Huizenprijzen zullen naar verwachting met 7% dalen. Dat becijferde de TU Delft. Dit wordt deels veroorzaakt door de geplande verlaging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Banken verzekeren zich hiermee tegen wanbetaling van de hypotheek. Ze vragen een eenmalige premie en rekenen in ruil een lagere hypotheekrente.

Een verlaging van de hypotheekgarantie betekent dat veel potentiële huizenkopers geen passende hypotheek meer zullen kunnen krijgen.

Hypotheek middeninkomens -10%

Als de plannen doorgaan, zal de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) volgend jaar van €350.000 naar €265.000 dalen. Middeninkomens kijken aan tegen een 10% daling van het mogelijke hypotheekbedrag. Kopers binnen deze prijsklasse kunnen volgend jaar bovendien 6 procent minder lenen. En daar komt de verlaagde koopkracht en het lagere maximale hypotheekbedrag nog bij.

Niet fijn voor de huizenmarkt. Lagere hypotheken betekent lagere huizenprijzen en minder verkochte woningen. Karel Schiffer, directeur van de NHG, pleitte daarom al voor het uitsmeren van de verlaging van de Nationale Hypotheek Garantie over 4 jaar. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) staat wel achter de verlaging van de hypotheekgarantie, in één keer, komend jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten