dinsdag 1 november 2011

Doorstromers voorlopig niet geholpen met nieuwe gedragscode hypotheek

In juli kreeg de woningmarkt een zet in de goeie richting met de verlaging van de overdrachtsbelasting: het aantal hypotheekaanvragen begon meteen te stijgen en de maand juli werd een topmaand. De nieuwe gedragscode rondom de hypotheek maakte daar echter meteen weer een einde aan.

De nieuwe hypotheekregels zijn met een nobel streven opgesteld: ze zijn er om de consument te beschermen tegen te hoge lasten en de vervelende consequenties daarvan. Dat betekent dat er bijvoorbeeld minder tophypotheken worden uitgegeven, maar ook dat de hoogte van de gemiddelde hypotheeksom überhaupt omlaag is gegaan: waar die in juli nog licht steeg, kelderde hij in augustus naar onder de 200.000 euro.

Vooral doorstromers hebben het lastig om een hypotheek te krijgen voor hun nieuwe – duurdere – huis. De overwaarde van hun eigen huis is vaak niet genoeg om het gat te dichten ten opzichte van de verlaagde hypotheek. Eigen kapitaal kan dit opheffen, maar niet iedereen heeft dat op de plank liggen.

Nu kan het zijn dat de negatieve effecten van de nieuwe gedragscode tijdelijk zijn. Augustus is immers altijd een rustige maand door vakanties en consumenten en adviseurs hebben ook even de tijd nodig om te wennen aan de regels, het volledig doorgronden van de consequenties. De komende maanden zullen uitwijzen of de hypotheekmarkt herstelt, of dat we in een nieuw dal zijn beland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten